Apie pasirengimą vaiko globai

      Vaikas, augantis be artimųjų, patiria sunkius išgyvenimus, jaučiasi nesaugus, jo gyvenime atsiranda psichologinių problemų, depresyvus elgesys ir nuolatinis nuotaikos svyravimas. Šioje sistemoje ypatingai svarbų vaidmenį atlieka globėjas. Jis vaikui suteikia saugumo jausmą, namų aplinką, atstoja jam šeimą, gina jo teises ir padeda išspręsti kylančias problemas. Svarstantiems apie globos kelią nereikia baimintis šio proceso. Tiesa, kad sunkumų kilti tikrai gali, tačiau kaip ir šeimoje, taip ir globoje neįveikiamų problemų nėra. 
      Globa yra geriausia, ką vaikas gali turėti, kai nėra galimybės augti biologinėje šeimoje. Traumos, išgyvenimai, patirtas smurtas yra dažniausi vaikų, likusių be tėvų, globos patirti sunkumai, todėl būtina padėti šiems vaikams įveikti patirtis ir išmokti pakeisti gyvenimą. Šiam procesui svarbus pasirengimas, todėl asmenys, norintys tapti globėjais yra kviečiame į GIMK mokymus. Šiuose mokymuose perteikiamos žinios apie pagalbą vaikui, išgyvenusiam traumą, kalbama apie ryšio užmezgimą, galimus sunkumus globos kelyje, nes vaikui ypatingai sunku prisileisti naujus žmones. GIMK mokymai veiksmingi dėl patirčių apie globą pasidalijimo, diskusijų apie vaiko poreikius, sunkumus priimant pagalbą ir baimes, kurias jaučia vaikas, patekęs į globėjo namus. Mokymai padeda atpažinti būsimų globėjų gebėjimus globoti, rūpintis vaiku, kuriam reikalinga pagalba.
        Pasirengimas globai nėra vien tik mokymasis, taip apima daugiau sričių. Dar viena, ganėtinai svarbi, pasirengimo grandis – globos forma. Asmenys svarstantys apie vaiko globą ne visada supranta apie esančias formas. Tie, kurie yra apsisprendę padėti vaikams, likusiems be tėvų globos, gali rinktis skirtingas globos formas: laikinąją ar nuolatinę globą, ar įvaikinimą. Laikinoji globa trunka iki 18 mėn. Vaikas arba grįžta į biologinę šeimą, arba jam ieškomi nuolatiniai globėjai. Nuolatinė globa trunka iki pilnametystės, tačiau suprantama, kad globėjų šeimoje saugumą ir užuovėją radęs vaikas čia ir pasilieka, suėjus pilnametystei globos nenutrūksta. Įvaikinimas – dar viena galimybė padėti vaikui, laukiančiam šeimos. Įvaikinimo metu tėvai praranda visas teisės į vaiką, praranda ryšius su biologine šeima ir tampa įtėvių šeimos dalimi. Įvaikinimo procesas yra konfidencialus, todėl tėvai neturi galimybės sužinoti informacijos apie savo vaiką. Svarbu akcentuoti, kad globos forma yra pasirenkama atsižvelgiant tiek į globėjo nuomonę, tiek į GIMK specialisto pasiūlymus. Globėjai savarankiškai apsisprendžia dėl globos formos.
      Sekantis žingsnis – įvertinimas ir pagalba. Baigę mokymus būsimieji globėjai gauna išvadą dėl galimybės tapti globėju. Teigiama išvada patvirtinamas pasirengimas globoti vaikus, likusius be tėvų globos. Šiame etape suteikiama informacija apie specialistų pagalbą, kuri teikiama globėjams ir budintiems globotojams. Pagalba teikiama individualiai, pagal kiekvienos šeimos ir vaiko poreikį, tačiau nuolatinės globos koordinatoriaus ir psichologo konsultacijos garantuojamos visiems būsimiems globėjams. 
       Skatiname visus, kurie domisi globa, svarsto apie šią veiklą, išdrįsti ateiti, galbūt pavyks tik išklausyti mokymus, galbūt patys mokymų metu suprasite, kad negalite globoti, tačiau  bandyti verta visada. Niekada nežinote, galbūt tai kelias, kurio ilgai ieškojote. Kreipkitės 86 09 10881.  
 
 
 
 
 

Vaikų pramogos Kaune

Balandžio  30 dieną Skaistgirio vaikų dienos centras "Draugystės tiltas" turėjo smagią ekskursija į Kauną.

Sėkmės istorija apie globą

Joniškio rajono savivaldybės Garbės ambasadorė Eglė Bačionytė dalinasi sėkminga globos istorija. 

Dalyvavome "Miškasodyje 2024"

Apsaugoto būsto paslaugų gavėjai dalyvavo Kirnaičių kaimo parko sodinime.