Negalios pertvarka Lietuvoje

     2024-aisiais įsigaliojus naujai tvarkai, nustatant negalią Lietuvoje yra labiau atsižvelgiama į individualius kiekvieno asmens poreikius. Siekiama suteikti pagalbą, kuri leistų žmonėms su negalia dalyvauti visose asmeninio ir visuomeninio gyvenimo srityse: švietime, darbo rinkoje, kultūriniame bei socialiniame gyvenime, politinėje veikloje ir kt.

      Negalia nustatoma remiantis:

  • Medicininiais kriterijais, kurie sudaro 60 proc. vertinimo dalies;
  • Individualiais kiekvieno asmens su negalia poreikiais (40 proc.).

   Individualūs poreikiai nustatomi kartu su negalią turinčiu asmeniu pildant klausimyną, kuriame atsižvelgiama į dalyvumo sutrikdymą, aplinkos kliuvinius, mobilumą, gyvenamąją aplinką ir daug kitų svarbių aspektų.

     Kokia yra negalios nustatymo eiga?

  Gydantis gydytojas parengia siuntimą į Asmens su negalia teisių apsaugos agentūrą, kuri nustato negalią (įvertina medicininius duomenis ir individualios pagalbos poreikį) bei organizuoja pagalbos koordinavimą, atsakingos institucijos teikia paslaugas, na, o savivaldybės ir SODRA skiria išmokas.

   Svarbu pažymėti, kad naujas negalios vertinimo modelis galioja naujai, t. y. pirmą kartą (nuo 2024 m. sausio 1 d.) dėl negalios vertinimo besikreipiantiems asmenims. O tiems, kuriems negalia nustatyta iki 2024 metų, ji galios iki nustatyto termino pabaigos – iš naujo kreiptis nereikia.

 

 

Vaikų pramogos Kaune

Balandžio  30 dieną Skaistgirio vaikų dienos centras "Draugystės tiltas" turėjo smagią ekskursija į Kauną.

Sėkmės istorija apie globą

Joniškio rajono savivaldybės Garbės ambasadorė Eglė Bačionytė dalinasi sėkminga globos istorija. 

Dalyvavome "Miškasodyje 2024"

Apsaugoto būsto paslaugų gavėjai dalyvavo Kirnaičių kaimo parko sodinime.